E-NEWS

Hogere onmiddellijke inning voor dronken rijden

12 november 2014

De onmiddellijke inning voor bestuurders die betrapt worden met 0,5 tot 0,8 promille alcohol in het bloed, bedraagt vanaf 1 juli 170 euro in plaats van 150 euro. Die onmiddellijke inning is echter niet langer verplicht. Het parket kan immers ook een minnelijke schikking voorstellen, of de overtreder dagvaarden. Dat laatste is bijvoorbeeld mogelijk in geval van recidive.

Bestuurders die tussen de 0,8 en 1 promille alcohol in het bloed hebben, riskeren een onmiddellijke inning van 400 euro. Ook hier blijft een minnelijke schikking of dagvaarding mogelijk.

De onmiddellijke inning loopt op tot 550 euro, voor wie betrapt wordt met 1 tot 1,2 promille alcohol in het bloed. Minnelijke schikking of dagvaarding zijn ook hier mogelijk.

Heeft een Belgische bestuurder nog meer dan 1,2 promille alcohol in het bloed, dan behoort een onmiddellijke inning niet meer tot de mogelijkheden. Dan handelt het parket de zaak af met een minnelijke schikking of wordt de overtreder gedagvaard voor de rechtbank.

Voor buitenlandse bestuurders die meer dan 1,2 promille blazen blijft de onmiddellijke inning bestaan: zij betalen 1.200 euro. Ligt hun alcoholpercentage boven 1,5 promille alcohol, dan moeten zij 1.200 euro in consignatie betalen, om de eventuele geldboete en gerechtskosten na een gerechtelijke veroordeling te dekken. Op die manier ontspringen buitenlandse bestuurders niet langer de dans.

Véronique Busschaert